Maiorul Calu nu zâmbea, nu vorbea, dar era de o precizie ieșită din comun: povestea câinelui din Pistruiatul, unul dintre cele mai iubite personaje din filmele românești
Multe generații de români au crescut cu Pistruiatul, serialul regizat de Francisc Munteanu în 1973, cu Florin Tănase, Cornelia Lazăr Turianu și alți actori de renume ai vremii.
Cu toate că Sergiu Nicolaescu a deținut unul dintre rolurile principale în această serie de filme, de departe cele mai iubite personaje au fost băiatul roșcovan și pistruiat, însă și câinele său credincios, Calu.
De altfel, imediat ce a apărut primul film Pistruiatul, gospodăriile din România au început să aibă ceva în comun: în multe dintre acestea exista un câine numit Calu, în onoarea maiorului canin. Poate te întrebi de ce „maior” – acest lucru ți-l vom explica în cele ce urmează.
Calu avea grad militar mai mare decât cel al dresorului său
De-a lungul timpului, cinematografia mondială a inclus, în repetate rânduri, animale în scenariu. Ne amintim, desigur, de Lassie, de Black Beauty sau chiar de Beethoven.
Cinematografia românească n-a făcut excepție, noi avându-l pe Calu, simpaticul și curajosul ciobănesc german din seria de filme Pistruiatul.
Încă de la primul film, câinele a devenit unul dintre personajele preferate ale publicului, spectatorii fiind uimiți de trucurile pe care le executa cățelul, cu o precizie și o lejeritate ieșite din comun.
Ceea ce se știe mai puțin este faptul că exista un motiv cât se poate de serios pentru asta. Impunătorul patruped era, în realitate, ofițer de Securitate, având gradul de maior, astfel că beneficia de cel mai bun dresaj disponibil la vremea respectivă, în țara noastră.
Mai mult decât atât, se pare că acesta asculta numai de instructorul său, plutonierul Ion Tașcă.
„În timpul filmărilor, era şi o glumă: Tovarăşu’ plutonier, vă cheamă tovarăşu’ maior la raport“, avea să povestească mai târziu Costel Băloiu.
„Soțul meu, după stagiul militar, a fost repartizat la Sibiu, la Școala de dresaj canin. Acolo, i-a fost repartizat Calu, la o vârstă de 2 luni. Timp de 1 an a făcut instructaj cu Calu, fiind un câine de urmărire. Apoi, după terminarea stagiului militar, a fost repartizat la Cluj, la o unitate la Valea Ierii. De asemenea, a participat cu Calu la foarte multe concursuri, câștigând multe premii. Soțul meu avea sub mâna lui aproximativ 15-20 de câini”, declara, în exclusivitate, pentru DCNews.ro, Elena Tașcă.
Îl chema, de fapt, Kalo. Pistruiatului îi era teamă de el
Costel Băloiu, cel care, acum aproape 50 de ani îl interpreta pe Pistruiatul, avea să povestească mai târziu că echipa de producție a filmului Pistruiatul a trebuit să-i schimbe numele câinelui, însă cum acesta nu răspundea la noul nume, a fost nevoie de o adaptare a situației și s-a ales calea de mijloc.
„Pe Calu, câinele meu din film, îl chema de fapt Kalo”, a povestit Costel Băloiu, într-o primă instanță.
„Era un nume unguresc şi în film au vrut să-i zică altfel, dar el nu răspundea decât la Kalo, aşa că nu s-a găsit altă soluţie decât să i se spună Calu. Sincer să fiu, pe mine nu mă asculta deloc, iar de mâncat mânca doar din mâna instructorului său, oricât de mult am vrut eu să mă apropii de el. Era câine de Securitate şi avea grad de maior. El avea 42 kg, eu 31.
Ţin minte că la un moment dat, după o zi obositoare, eram şi eu, şi Calu frânţi. Filmam secvenţa cu ghiozdanul. Nu mai putea să-l ia… Eu m-am enervat şi am trântit ghiozdanul. Mi-a spus atunci instructorul să nu mai fac niciodată aşa ceva. L-a luat pe Calu într-un colţ, unde nu era nimeni, i-a făcut un soi de terapie şi după câteva minute era drepţi”, şi-a amintit actorul care l-a interpretat pe Pistruiatul, Costel Băloiu, într-un interviu acordat revistei taifasuri.ro.
În spiritul corectitudinii, trebuie menționat că actorul Costel Băloiu pare să se înșele în privința originii numelui „Kalo”. Redacția noastră a făcut investigații în această privință și se pare că numele nu are nicio semnificație în limba maghiară, conform surselor noastre.
Imediat după succesul din „Pistruiatul“, acelaşi câine avea să fie cerut şi pentru alt film, „Bunicul şi doi delincvenţi minori“, peliculă realizată în 1976 de Maria Callas Dinescu, cu Octavian Cotescu şi Draga Olteanu Matei în rolurile principale.